Over olijfolie

Foto: Heiki Verdurme

Finca Don Carmelo

Olijfolie, wijn & delicatessen

Reizen

Alain Grootaers & Jakobien Huisman

Wat maakt de Extra Virgen Olijfolie van Finca Don Carmelo zo speciaal?

 

Waarom de olijfolie van Finca Don Carmelo uniek is

 

Door kenners wordt onze olie uitzonderlijk genoemd omdat ze (vergelijkbaar met topwijnen) een combinatie van unieke kenmerken heeft :

- Verdiales olijven (single variety)

- Eén en dezelfde finca (single estate)

- Honderdjarige bomen (Centenium trees)

- Handmatig geplukt (hand picked)

- Binnen de vijf uren na de pluk geperst! (instant milling)

- Organisch geteelt. (Organic)

- Unieke klimatologische omstandigheden (Terroir)

 

De ene olijfolie is de andere niet

Eerst dit: laat u niet in de war brengen door de verschillende benamingen die de ronde doen met betrekking tot olijfolie. De benamingen zijn wettelijk beschermd door de Europese Unie. De absolute top van de olijfolie is de Aceite de Oliva Virgen Extra. Volgens de wet moet deze olie een aciditeit (zuurtegraad) hebben die lager ligt dan 0,80 %. Onze olijfolie haalde dit jaar een aciditeit van 0,20%, dus ver onder het plafond van 0,80 en een bewijs van de uitmuntende kwaliteit van onze olijfolie.

 

Ter vergelijking: de kwaliteit net daaronder is de Aceite de Oliva Virgen (dus geen Extra Virgen) en die heeft al een aciditeit van 2 %! Een groot verschil in smaak!

 

De overige soorten commerciële olijfoliën (geraffineerd, gemengd, gerecycleerd uit afval en pulp, chemisch bewerkt) zijn het vernoemen niet eens waard, maar worden ook nog gewoon door de supermarkten verkocht voor menselijke consumptie. Het behoeft geen betoog dat de olijfolie van Finca Don Carmelo tot de top van de Aceites de Oliva Virgen Exra behoort. Uiteraard koud geperst.

 

Olijven en paarden: integrale ecologische landbouw op zijn best

Op Finca Don Carmelo zetten wij -Jakobien, Julia en Alain- onze droom om zo gezond en duurzaam van het land te leven in de praktijk om. De meer dan 3 hectaren vruchtbare grond met fruit- en olijfboomgaarden en paarden, hebben we de afgelopen jaren omgetoverd tot een zelfbedruipende ecologische oase. We zetten natuurlijke vijanden in tegen schadelijke insecten, in plaats van gif te sproeien op onze olijven. We gebruiken geen kunstmest, maar strooien de natuurlijke mest die onze paarden gratis en voor niks produceren. Het resultaat is merkbaar: de kwaliteit van de olijven die de meer dan 100 jaar oude bomen produceren is buitengewoon.

 

Finca Don Carmelo is a brand of

La Factoria del Gusto S.L.

Camino Paseo Bella Vista 37 ,

29710 Periana

Prov. Màlaga

Spain